Pogoda

Pogoda na najbliższe 3 dni

18.07.2014 29°C
19.07.2014 29°C
20.07.2014 27°C

Dane dostarcza:

  • FLASH Lodz
  • FLASH SunStarAir
  • FLASH Warszawa


Santorini

  • Zdjęcia

Brak ofert


Słońce i lawa, białe domki jak kostki cukru, niebieskie kopuły kościółków, intensywnie szmaragdowe Morze Egejskie ze słynną Kalderą wulkanu i zjawiskowe zachody słońca o niepowtarzalnej palecie barw tworzą fantastyczne pejzaże Santorini, w której zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Miejsca :

  • Hotele
  • Opis
  • Informacje praktyczne
   

Brak informacji o dostępnych ofertach




Santorini - najsłynniejsza wyspa archipelagu Cyklad fascynuje tajemniczą przeszłością. Uważana za mityczną Atlantydę, była kwitnącym ośrodkiem kultury minojskiej, kiedy potężny wybuch wulkanu ok. 1600 r. p.n.e. na zawsze zmienił jej oblicze. Środkowa część wyleciała w powietrze, puste miejsce wypełniło morze i tak powstała słynna Kaldera, uważana za największą na świecie. Na przestrzeni dziejów zmieniali się władcy i nazwy wyspy. Najpierw Strongile – Okrągła, później Kalliste – Najpiękniejsza, i Thera – na cześć syna tebańskiego herosa. Najbardziej popularna nazwa – Santorini, pochodzi z czasów bizantyjskich i związana jest z imieniem patronki wyspy świętej Ireny. Santorini liczy 76 km², ma długość 18 km, szerokość 2-6 km i składa się z Thery, głównej wyspy w kształcie podkowy, mniejszych: Therasii i Aspronisi oraz 2 wysepek w Kalderze: Palea Kameni i Nea Kameni, z kraterem wulkanu.Wspaniały klimat gwarantuje pogodne, słoneczne lato i łagodną zimę. UNESCO nadało wyspie tytuł najpiękniejszej na świecie.

Kulinaria
Żyzna, wulkaniczna ziemia daje produkty do wyśmienitej lokalnej kuchni. Słynne z walorów smakowych są santoryńskie drobne pomidory, z których przyrządza się tomatokeftedes – smażone placki z przetartych pomidorów z dodatkiem ziół, bobu drobnego jak groch i oryginalnych białych bakłażanów. Doceniane są miejscowe wina, najbardziej popularne to mocne, słodkie vinsanto, z suszonych na słońcu winogron. Na całej wyspie są setki miejsc, mniej i bardziej eleganckich, gdzie można delektować się pysznymi potrawami w niepowtarzalnej scenerii.

Pilot: turyści objęci są opieką polskiego rezydenta, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie, podczas pobytu oraz przyjmowanie zapisów na wycieczki lokalne.

Czas przelotu: Polska–Santorini – ok. 3 godz.

Czas lokalny: czas polski plus 1 godz.

Język: nowogrecki; można także porozumiewać się po angielsku i niemiecku.

Napięcie: 220 V.

Ceny w hotelu i restauracjach: obiad – od 20 EUR, piwo – od 4 EUR, kawa i herbata – od 4 EUR, woda mineralna 1,5 l – od 2 EUR, cola – od 2 EUR.

Ceny w sklepach: woda mineralna – ok. 1-2 EUR, chleb – ok. 2 EUR, piwo – ok. 3 EUR, wino – ok. 10 EUR.

Wynajem samochodów: od ok. 60 EUR/dzień; ze względu na kłopoty z ubezpieczeniem polecamy korzystanie z usług renomowanych wypożyczalni.

Komunikacja: sprawnie działająca komunikacja publiczna; z każdej miejscowości wypoczynkowej, gdzie położone są hotele ITAKI, autobusem można dojechać do Firy; autobus miejski od 2 EUR.

Plaże: przeważają ciemne, żwirkowe plaże powulkaniczne, rozciągające się między przylądkami Kolumbo i Eksomitis; ciemne plaże to Perissa i Kamari, przy Akrotiri jest plaża czerwona; białe plaże dostępne są wyłącznie drogą morską (można wynająć łódkę z czerwonej plaży); serwis plażowy: od 8 EUR za 2 leżaki i parasol.

Wycieczki lokalne: organizowane są przez lokalne agencje turystyczne na warunkach przez nie określonych. Istnieje możliwość niezorganizowania wycieczki z powodu zbyt małej liczby chętnych.

Tabela temperatur

MIESIĄCIVVVIVIIVIIIIXX
DZIEŃ 25 25 27 30 31 27 24