Pogoda

Pogoda na najbliższe 3 dni

18.07.2014 29°C
19.07.2014 29°C
20.07.2014 27°C

Dane dostarcza:

  • FLASH Lodz
  • FLASH SunStarAir
  • FLASH Warszawa


Santorini

  • Zdjęcia

Brak ofert


Słońce i lawa, białe domki jak kostki cukru, niebieskie kopuły kościółków, intensywnie szmaragdowe Morze Egejskie ze słynną kalderą wulkanu i zjawiskowe zachody słońca o niepowtarzalnej palecie barw tworzą fantastyczne pejzaże Santorini, w którym zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Miejsca :

  • Hotele
  • Opis
  • Informacje praktyczne
   

Brak informacji o dostępnych ofertach




Słońce i lawa, białe domki jak kostki cukru, niebieskie kopuły kościółków, intensywnie szmaragdowe Morze Egejskie ze słynną kalderą wulkanu i zjawiskowe zachody słońca o niepowtarzalnej palecie barw tworzą fantastyczne pejzaże Santorini, w którym zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Najsłynniejsza wyspa archipelagu Cyklad fascynuje tajemniczą przeszłością. Uważana za mityczną Atlantydę, była kwitnącym ośrodkiem kultury minojskiej, kiedy potężny wybuch wulkanu ok. 1600 r. p.n.e. na zawsze zmienił jej oblicze. Środkowa część wyleciała w powietrze, puste miejsce wypełniło morze i tak powstała słynna kaldera, uważana za największą na świecie. Na przestrzeni dziejów zmieniali się władcy i nazwy wyspy. Najpierw Strongile – Okrągła, później Kalliste – Najpiękniejsza, i Thera – na cześć syna tebańskiego herosa. Najbardziej popularna nazwa – Santorini, pochodzi z czasów bizantyjskich i związana jest z imieniem patronki wyspy św. Ireny. Santorini liczy 76 km², ma długość 18 km, szerokość 2-6 km i składa się z Thery, głównej wyspy w kształcie podkowy, mniejszych: Therasii i Aspronisi oraz 2 wysepek w kalderze: Palea Kameni i Nea Kameni, z kraterem wulkanu. Wspaniały klimat gwarantuje pogodne, słoneczne lato i łagodną zimę. Żyzna, wulkaniczna ziemia daje produkty do wyśmienitej lokalnej kuchni. Słynne z walorów smakowych są santoryńskie drobne pomidory, z których przyrządza się tomatokeftedes – smażone placki z przetartych pomidorów z dodatkiem ziół, bobu drobnego jak groch i oryginalnych białych bakłażanów. Doceniane są miejscowe wina, najbardziej popularne to mocne, słodkie vinsanto, z suszonych na słońcu winogron. Na całej wyspie są setki miejsc, mniej i bardziej eleganckich, gdzie można delektować się pysznymi potrawami w niepowtarzalnej scenerii. Stolicą wyspy jest Fira, przyczepiona do klifu, kolorowa, oblegana przez turystów, z mnóstwem sklepików i eleganckich butików. Pastelowe domki „skafta” zwrócone w stronę morza, zbudowane są z lokalnych materiałów, często wchodzą w głąb skały i w rzeczywistości są dużo większe, niż wyglądają z zewnątrz. Równie malownicza jest Oia, na północy wyspy, mniejsza i tak samo zatłoczona, znana jako idealne miejsce do podziwiania słynnych zachodów słońca. Przepiękne Imerovigli to kolejna wioska z widokiem na kalderę, zbudowana na skraju przepaści, na klifie jeszcze wyższym niż Fira. Kiedyś był to najważniejszy punkt wartowniczy, gdzie wypatrywano łodzi pirackich, dzisiaj jest tu kilka dobrych hoteli i parę tawern. Ulubionym miejscem plażowiczów jest Kamari, z dużym wyborem hoteli, nadmorską promenadą i mnóstwem restauracji, barów, dyskotek i sklepów. Dobrze zagospodarowana, ciemna, wulkaniczna plaża ma ponad 2 km długości i można tu uprawiać wiele sportów wodnych. Warto zobaczyć bizantyjski kościół Panagia Episkopi i odwiedzić jedną z okolicznych winiarni produkujących vinsanto i pyszne białe wina wytrawne. Druga popularna plaża Santorini to Perissa. Od Kamari oddziela ją wyrastający z morza na wysokość 350 m skalny klif Mesa Vouno, na którym znajdują się ruiny starożytnej Thiry. Perissa jest typową wakacyjną miejscowością z najdłuższą na wyspie czarną wulkaniczną plażą, barami i tawernami. Przedłużeniem Perissy jest mniej zatłoczona plaża Perivolos. We wszystkich zakątkach wyspy, nieskończoną ilość razy uwiecznianych na fotografiach, turyści, spędzający na Santorini tylko kilka intensywnych godzin, zazdroszczą tym, którzy wylegują się przy hotelowych basenach i obiecują sobie, że wrócą tu na dłużej.

Pilot: turyści objęci są opieką polskiego rezydenta, do zadań którego należy pomoc przy przylocie, wylocie, podczas pobytu oraz przyjmowanie zapisów na wycieczki lokalne.

Czas przelotu: Polska-Santorini – ok. 3 godz.

Czas lokalny: czas polski plus 1 godz.

Język: nowogrecki; można także porozumiewać się po angielsku i niemiecku.

Napięcie: 220 V.

Ceny w hotelu i restauracjach: obiad – od 20 EUR, piwo – od 4 EUR, kawa i herbata – od 4 EUR, woda mineralna 1,5 l – od 2 EUR, cola – od 2 EUR.

Ceny w sklepach: woda mineralna – ok. 1-2 EUR, chleb – ok. 2 EUR, piwo – ok. 3 EUR, wino – ok. 10 EUR.

Wynajem samochodów: od ok. 60 EUR/dzień; ze względu na kłopoty z ubezpieczeniem polecamy korzystanie z usług renomowanych wypożyczalni.

Komunikacja: sprawnie działająca komunikacja publiczna; z każdej miejscowości wypoczynkowej, gdzie położone są hotele ITAKI, autobusem można dojechać do Firy; autobus miejski od 2 EUR.

Plaże: przeważają ciemne, żwirkowe plaże powulkaniczne, rozciągające się między przylądkami Kolumbo i Eksomitis; ciemne plaże to Perissa i Kamari, przy Akrotiri jest plaża czerwona; białe plaże dostępne są wyłącznie drogą morską (można wynająć łódkę z czerwonej plaży); serwis plażowy: od 8 EUR za 2 leżaki i parasol.

Wycieczki lokalne: organizowane są przez lokalne agencje turystyczne na warunkach przez nie określonych. Istnieje możliwość niezorganizowania wycieczki z powodu zbyt małej liczby chętnych.

Tabela temperatur

MIESIĄCIVVVIVIIVIIIIXX
DZIEŃ 25 25 27 30 31 27 24